29th Şubat, 2016 | by Ozan İlginoğlu
0CDO ve Facebook yeni emojileri arasında nasıl bir ilişki var?
CDO (Chief Digital Officer) – Kıdemli Dijital Müdür (Yönetici) olarak çevirdiğim bu yeni mesleğin bugünlerde önüne çıkan en güzel ve en farklı sorun bence emojiler.
Emoji: Bu kelimedeki “E” görsel, “Moji” ise karakter anlamı taşıyor yani sanalda kişinin ifade yansıtması gibi algılayabiliriz. İlk kullanım yılları 1998 yılında Japonya’da faaliyet gösteren NTT DOCOMO adlı bir firmanın i-mode adlı mobil cihazında oluyor. Ve mucidinin adı ”Shigetaka Kurita”… (Kaynak:Emoji)
Peki sosyal medya sitelerindeki bu emoji evrimi CDO’ları nasıl etkiliyor?
Bunun cevabını aslında net olarak dün Facebook’un kullanıma sunduğu ‘‘like” butonu altındaki 5 farklı emoji ile zamanla anlayacağız. Facebook bu girişimi geçtiğimiz yıllarda açıklamıştı ve kullanıcının ‘‘dislike” beklentisinin yerine 5 kademeli emoji ile çözeceğini açıklamıştı. Biz kademeli beğenme ya da beğenmemeyi aslında yıllardır anketlerde sıkça kullanıyoruz.
Nasıl mı?
”Müşteri temsilcimizin yaklaşımını lütfen kötüden çok iyiye punlayın” şeklinde yaklaşımlarla yapıyorduk, yapıyoruz da. Hal böyle olunca karşımıza emoji şeklinde dijital medya ekosisteminde çıktığında şaşırmamız beni daha çok şaşırtıyor. Malumun ilamı olan durumda çokta şaşırılacak bir durum yok. Nasıl ki verdiğimiz bir hizmetin müşteri gözünde değerlendirmesini istiyorsak aynı şekilde online itibarımızı yönetirken sosyal medya kanalları üzerinden almak şaşırtıcı gelmese gerek.
Özellikle ölçülebilirlik açısından daha fazla karışıklık ve yük getirdiğine katılıyorum. Ama sosyal bilimlerde her şey sayı değildir. Yani 5 muhteşem, 3 kızgın emoji alan bir paylaşımın cevabı, 2 muhteşem emoji değildir. Bunun cevabı paylaşılan içeriğin kendisinde yatıyor.
Nasıl ki bir ürün için yaptığınız anketi bir çok yerden yeniden test ediyorsanız aynısını bir şekilde bu durumda da yapmak zorundasın.
Bir CDO için CRM çok önemlidir. Özellikle hizmet sektöründe çalışıyorsan bunun ne demek olduğunu daha iyi anlıyorsun. Tüketiciyi şirketinizin dışında yer alan bir unsur olarak görmek en büyük hatadır. Tüketici şirketinizin çoğunlukla en dış halkasında bazende iç halkasında yer alır. Çünkü IT’yi de yönetici bölümünü de aslında onlar yönlendirir. Bir nevi ”Tanrı’nın görünmeyen elidirler.”
Emoji denilen şey görüldüğü üzere çokta basit bir sebep sonuç ilişkisi sunmuyor bizlere… Ama CDO’lara şirketi için çok şey söyleyebiliyor. İletişimin hızlı ve sade bir sürece indiği bu çağda emojiler kimi zaman şirket içi iletişiminde olmazsa olmazlarındandır. Özellikle ”Y kuşağını” istihdam edenlerin bilmesi gereken ilginç konulardan.
20 dakikalık toplantıları dakikalara indirebilirsiniz emojilerle, ya da şirket içi yazışmaları sayfalardan satırlara…
Yazının başında da söylediğim gibi emojileri bilmeyen, kullanmayan bir CDO için büyük kayıptır. Sorunumuz bilmemek değil, öğrenmemektir!
Herkes değişime direnebilir ama değişime direnme fikri bile olmayacak en önemli konum CDO’dur. Gelişmeye, olumlu anlamda evrilmeye kapalı bir CDO, kendiyle birlikte şirketini çalışanlarını dibe götürür.
Belki de emoji sadece bir emoji değildir. Bir zihniyet değişimi, anlayış farklılığıdır. Bu farklılığı önce anlayacak ve sonrasında kurumunda yaygınlaştıracak kişinin adıdır CDO.
Yönetim kademesi ile nasıl IT ve pazarlama departmanlarını birbirlerine yaklaştırıyorsa, aynı zamanda tüketicinin anlayışını dilini alıştıracaktır şirketine…