4th Ocak, 2016 | by Ozan İlginoğlu
0Hemşerim, Chief Digital Officer (CDO) da ne ola ki!
Profesyonel hayatın çoğunluğu kavram ve terimlerden oluşuyor. Özellikle aynı işi yapan insanların arasına düştüğünüzde göreceksiniz ki, sizin için hiçbir şey ifade etmeyen terimler onların gözlerindeki parıltının ana sebebi. Bu kavramlar ile düşünmek dozunda herkes için yararlıyken zorla dile eklenen kelimeler için aynı şeyi maalesef söyleyemiyoruz. Zaman hiç olmadığı kadar hızlı geçiyor ve bazı meslekler tarihin tozlu sayfalarında yerini alırken yenileri bir anda ”vizyona” giriyor. İşte son bir yıldır ”dijital medya” dünyasında Chief Digital Officer (CDO) Kıdemli Dijital Müdür (Yöneticisi) olarak çevirebileceğimiz titr google’ın sayfalarını süslüyor.
Dönüşüm hızlı oluyor, dünya 2 ilerlerken biz 1’de ilerlesek takipçisiyiz gelişmelerin. Bu işi yeni duyanlar ve aklında soru işaretleri olanlar için bu iş nedir, ne yapar bir toparlayıp bir sayfada yazayım istedim.
İşte Chief Digital Officer (CDO) / Kıdemli Dijital Müdür (Yöneticisi) hakkındaki gerçekler!
Öncelikle bir uyarıda bulunayım. Kıslatması CDO olan bir durum daha var. Bu CDO, Collateralized Debt Obligations açılımıyla teminatlandırılmış borç yükümlülükleri anlamına geliyor. Konumuzla hiç bir bağlantısı bulunmuyor.
CDO (Chief Digital Officer) Şirketlerin dijital stratejilerinin oluşturulmasından ve uygulanmasından kısaca tüm dijital aktivitelerinden sorumlu; bilişim teknolojileri, satış, pazarlama, strateji ve iş geliştirme, finans alanlarının hepsinde deneyim kazanmış, Yönetim Kurulu Başkanı ya da Genel Müdürlere bağlı çalışan üst düzey yöneticilerdir.
İşte CDO’ların görev tanımları;
✓ Şirketin tüm dijital haritasının çıkartılması
✓ Şirketin tüm dijital stratejisinin oluşturulması ve takibi
✓ Genel strateji ve iş geliştirme için bilgi toplama ve destek sistemlerinin kurulması
✓Entegrasyon ve bulut bilişim stratejilerinin belirlenmesi
✓ İş zekası ve karar destek sistemlerinin kurulması
✓ Tüm dijital aksiyonların merkezileştirilmesi ve geliştirilmesi
✓ Büyük veri, veri madenciliği ve çapraz satış gibi sistemlerin kurulması
✓Müşteri ilişkileri ve müşteri deneyimi altyapısının kurulması
Kaynak: Pazarlamasyon.com – 2016 Pazarlama Trendleri Raporu
CDO’ların yükselişi sektörlerde işin ve BT’nin arasındaki ayrılmanın üzerine çok tartışılan bir zamanda ortaya çıkıyor. Pazarlama müdürleri (CMO) ve bilişim müdürleri (CIO) arasındaki kopukluğun ortasında CDO’lar en sonunda rahatlık ve uzlaşma vadediyor: onlar dijital fırsatlarla birlikte pazara çıkış zamanındaki kestirmelerin tehlikelerini anlayabiliyorlar ve hem teknoloji seçeneklerinde hem de bunlara karşı gelen ödünleşimler hakkında iyi bir kavrayışa sahipler.
CMO viral bir mobil uygulama peşine düşerek şirketin markasını yenilemekle meşgul olurken BT hala BYOD (kendi cihazını kendin getir) ile uğraşıyor olabilir. CDO ise bu arada bütüncül bir biçimde mobil, nesnelerin interneti ve giderek önemi artan SaaS (Servis olarak Yazılım) tabanlı web gibi dijital kanallarda şirketin stratejisinin nasıl yürütüleceğini düşünebilir ve temel hedef kitlelerin dijital deneyimle nasıl barışacağı konusunda görüş ve tavsiyeler sunabilir.
CDO’lar ve CDO adayları nelere dikkat etmeli?
- Kolay erişilebilir hedefler belirleyin.
- Zamanınızın yüzde 30’unu, maliyetleri düşürüp süreçleri iyileştirecek çözümler bulmaya ayırın.
- Şirket içinde sizi destekleyecek birimler ve yöneticiler bulun. Özellikle CEO’nun projelerinize destek vermesini sağlayın.
- Şirket sizin sayenizde tasarruf ettiğinde, kazancın bir kısmının yeni projeler için sizin biriminize aktarılmasını sağlayın.
- Çalışanlarınızı da sürece dahil edin.
- Ana ekibinizi çok geniş tutmayın. Az kişiyle, verimli çalışın. İhtiyaç duyulan bazı hizmetleri şirket dışından alın.
- Peki ama CDO olmanın hiç dezavantajı yok mu? Kaliteli, proje yönetimi becerisine sahip, farklı düşünebilen bir ekip kurmak zor olabilir elbette. Yine de denemeye değer!
Kaynak: Gartner, McKinsey ve Harvard Business Review
2014 Aralık ayında CDO Turkey platformunun kurulduğunu biliyor musunuz?
CDO Turkey kendini şöyle tanımlıyor. Dijitalleşme, kurumsal şirketlerin en önemli konularından birisi haline gelmiştir. Dijitalleşme yolunda en önemli noktalarından birisinin şirket üst düzeylerinin konu hakkındaki farkındalıklarını artırmaları ve şirketlerinin sürdürülebilir ve doğru dijital stratejilerine oluşturulmasına öncülük etmeleri gerektiğine inanıyoruz.
Dünya trendlerindeki gelişmeye bağlı olarak Türkiye’deki kurumsal şirketler dijitalleşme de önemli adımlar atmaktadırlar. Buna karşılık CDO (Chief Digital Officer) atamalarını yapmadıkları ve CDO ya bağlı ekipleri oluşturmadıkları için çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanan dijital pazarlama projelerine imza atmaktadırlar.
Doğru ve sürdürülebilir dijital stratejinin oluşturulması için CDO ataması olmazsa olmazlardandır. CDO Turkey olarak şirket üst düzeylerine yardımcı olmak amacıyla dijital dünyadaki tüm gelişmeleri özet olarak internet sitemiz ve sosyal medya sayfalarımız aracılığıyla sizlere sunmaktayız…
İlerde ne yapacağım, ne yapmalıyım diye düşünen arkadaşlarımıza yol göstermesi açısından CDO ile ilgili bazı bilgileri vermeye çalıştım. Platformun sayfasından ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.