31st Ekim, 2015 | by Ozan İlginoğlu
0Dijital okuryazar mısınız?
Son günlerde bol bol, dijital dünyaya ilişkin araştırmalar yapılıyor. Haliyle bu alanı yakinen takip eden bizlerde bu araştırmalardan yararlanıyoruz. 21 Ekim günü yazdığım “Sosyal medyayı çok mu ciddiye alıyorsunuz!” adlı yazımda bol bol “sosyal medya okuryazarlığı” konusuna değinmiş 30 yaş üstü kullanıcılara öncelikle bu eğitimin verilmesinin gerekliliğini anlatmıştım.
İşte bu yazımdan 10 gün sonra bu alanda yapılan bir araştırmaya değinmek istiyorum. Türkiye’nin ilk ağızdan ağıza pazarlama ajansı ve araştırma firması FikriMühim, Türkiye’de internet kullanan kesimin dijital vatandaşlık profilini Digital Age için araştırmış. Bu araştırma bir çok alt bölümden oluşuyor ama yazıma konu olan “Dijital okuryazar”lık kısmını burada paylaşacağım.
- İnternet kullanıcılarının yüzde 65’i “dijital okuryazarlık” kavramını daha önce duyduğunu söylüyor. Araştırmaya katılan kişilere, “Dijital okuryazarlık, dijital teknolojiler ile bilgi üretmek ve mevcut bilgileri etkili bir şekilde kullanmaktır. Bu süreçte bilgisayar donanımı, yazılımı, internet ve cep telefonu kullanılır. Fakat dijital okuryazarlık için sadece bilgisayar kullanmayı bilmek yetmez. Aynı zamanda bilgiyi etkin şekilde bulma, kullanma ve özetleme becerilerini de kapsar” açıklaması yapıldıktan sonra kendine dijital okuryazar diyenlerin oranı yüzde 83’e çıkıyor.
- Her dört kişiden üçü dijital hak ve sorumluluklarını bildiğini düşünüyor. 30-39 yaş arası bildiğini en fazla düşünen kesim. Dijital hak ve sorumlulukların neler olduğunu daha önce araştıranların oranı ise yüzde 60 düzeyinde. Erkekler ve genç kesim bu konuyu daha fazla araştıran kesim. İnternet kullanıcılarının yüzde 17’si ise daha önce dijital haklarını korumak zorunda kaldığını söylüyor.
Araştırmada iki nokta daha önce “Sosyal medyayı çok mu ciddiye alıyorsunuz!” da yazdıklarımı doğruluyor.
İlki, “dijital okuryazar”lık eğitiminin ilk aşamada verilmesi gereken yaşın 30 yaş üstünde olması gerektiği, ikinci kısımda her şeyde olduğu gibi kendimizi olmak istediğimiz şekilde göstermek. Çünkü yüzde 83’lük kesimi kendini önce “dijital okuryazar” olarak görmezken, belirli bir tanı yapıp yönlendirildikten sonra olduğu kanısına varıyor, ya da vardırılıyor diyelim.
Teknolojik yazılım şirketlerinin bir kaç yıllık planları içerisinde özellikle 30 yaş üstünü eğitmesi gerekiyor. Bu tarz projeleri hazırlama zamanı geldi de geçiyor bile. Hatta bunu belki dünyada en çok tercih edilen sosyal medya mecrası yine Facebook üzerinden oyunlaştırılmış eğitimlerle verebilir. Sadece ülkemizin değil tüm dünyanın önündeki ilk en büyük engel gerçek “dijital okuryazar” eğitimi almış kişileri oluşturmak…