28th Ekim, 2015 | by Ozan İlginoğlu
0Çalışanlar yüz yüze değil, sosyal medyadan görüşmeyi seçiyormuş!
-muş- ekinin nedeni bunun bir araştırma ile ortaya çıkarılmış olmasından kaynaklı. Ağızdan ağıza pazarlama ajansı FikriMühim, sosyal medya hesabı olan beyaz yaka çalışanların işyerlerinde sosyal medya kullanım alışkanlıklarını sıralamış. Öncelikle, araştırmaya katılan çalışanların yüzde 50’si kadın ve yüzde 50’si erkek olarak seçilmiş. Araştırmaya katılan bin 580 kişinin yüzde 50’si İstanbul, yüzde 14’ü Ankara, yüzde 13’ü İzmir ve yüzde 23’ü diğer şehirlerde yaşayan beyaz yakalılarmış.
Araştırmanın içinden gözüme batanları şöyle sıralayabilirim.
- Çalışanların yüzde 37’sinin, işyerinde sosyal medya kullanımı ile ilgili sınırlaması bulunuyor. Mesai saatleri içinde genellikle saat 12.00 -13.00 arasında sosyal medya kullanılıyor. Çalışanların yüzde 64’ü işyerinde sosyal medyayı telefonundan takip ediyor.
- Beyaz yaka işi ile ilgili sosyal medya kullanımı tercihinde Facebook’tan (yüzde 59) sonra LinkedIn’i (yüzde 36) tercih ediyor. Twitter ve Instagram’da yaklaşık 4 kişiden biri tarafından iş ile ilgili de kullanılıyor. İş açısından en faydalı sosyal bulunan sosyal ağ Facebook (yüzde 38) ve LinkedIn (yüzde 29).
- İş ile yapılan paylaşımlar sektördeki gelişmeler (yüzde 33), kişisel-meslekî çalışmalar (yüzde 31), çalışılan şirketin tanıtım (yüzde 29) ya da kendi sektörlerinin ilgisini çekecek konuları (yüzde 29) kapsıyor.
- Çalışanların sosyal medyada işi ile ilgili takip ettikleri kişileri sektör hakkında yenilikçi fikirler vermesine (yüzde 56), sektörü hakkında güvenilir bilgiler vermesine (yüzde 51) ve öğretici olmalarına (yüzde 48)göre seçiyor.
- Çalışanlar kendi sektörleri ile ilgili en fazla, sektörün önde gelen isimlerini (yüzde 50), kendi firmalarındaki çalışanları (yüzde 43) ve fikirleri beğenilen diğer sektör çalışanlarını (yüzde 43) takip ediyor. CEO, genel müdür ya da firma sahibini takip edenler yüzde 20’yi, kendi yöneticisini takip edenler ise yüzde 25’i oluşturuyor.
- Çalışanların yüzde 90’ı iş arkadaşları ile yüzde 38’i ise gerektiğinde CEO, genel müdür ya da firma sahibi ile -düzenli takip etmese de – sosyal medya üzerinden iletişim kuruyor. Çalışanların yüzde 57’sinin şirketi, firma iletişimini sosyal medya üzerinden yapıyor ve şirketlerin çoğu iletişimlerinde Facebook’u tercih ediyor.
Araştırmada benim ilgimi çeken iki nokta var. İlki öne çıkan iki sosyal medya sitesi olan Facebook ve LinkedIn’i beyaz yakalıların gerçekten zaman öldürmek için değil, bir şey öğrenmek için kullanmaları, ikincisi ise çalışma arkadaşlarıyla birebir yüz yüze iletişime girmek yerine sosyal medya üzerinden iletişime geçmeleri. Bu iki sonuç İnsan Kaynakları birimi ve Kurumiçi İletişim birimlerine çok önemli iki veriyi veriyor.
Öncelikle sosyal medya kanallarının kullanımını yasaklamak çalışana değil kuruma büyük zarar veriyor. Çünkü çalışan kendi eğitim ve gelişimini yeterince sağlayamadığı gibi kurum içi iletişim aksıyor. Çünkü beyaz yakalı sınıfın büyük çoğunluğu özellikle “Y kuşağı” sosyal medyayı çoğunlukla gelişim ve dönüşüm için kullanıyor. Yüzde yüz bunun için kullanmadığını hepimiz biliyoruz. Ama şirket yasaklamaları bir işe yaramış gibi görünmüyor. Çünkü araştırmaya göre çalışanlar akıllı telefonlar ile zaten bu yasağı kolaylıkla delebiliyorlar. Şirketler de kendilerini çalışıyor görüyorlar! Bir nevi dostlar bizi alışverişte görsün bakış açısı…