11th Mart, 2015 | by Ozan İlginoğlu
0Türk Ordusu (TSK) sosyal medya sınavına hazırlanıyor
Atalarımızın cümlelerini kullanmayı çok severim. Sonuçta yaşanarak ve ders alınarak bir şeyler ortaya çıkmış. Dün internet gazeteleri TSK’nın sosyal medyaya resmi olarak girmeye karar verdiği ile ilgili haberler geçti. Hemen dedim ki “geç olsun güç olmasın”…
Şimdiki Genelkurmay Başkanı’ndan önce basın sorumlusu açıklamaları yapıyordu. Bence gayette güzel oluyordu ama şuan o mekanizma tam olarak kullanılmıyor sanırsam. Dünyanın en eski ordularından birinin son 20 yıldır iletişim alanında amatörce işler yapması canımı sıkıyor. Artık iletişim ile ülkeler kurulup, ülkeler yıkılıyor. Algılar ve imajlar yaratılıyor. Dünyanın en güçlü ordusu sosyal medya üzerindeki kampanyalarla yıpratılıyor, gözden düşürülüyor. Hatta küçümsenilen, önemsenmeyen Kuzey Kore’nin bile bu alanda çalışmaları var. TSK olarak geç kalınmış bir girişim ama bundan sonra yapılacaklar bence daha önemli!
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Facebook, Twitter, YouTube başta olmak üzere sosyal medya siteleri üzerinden size arkadaşlık teklif ederse korkmayın, izleyin. Mehmetçik gönüllerimizden klavyelerimize arkadaş olarak geliyor. Ama beni düşündüren kısmı umarım sosyal medya olayı, imaj ve itibar yönetimi amatör ellerde yapılmaz. Eğer öyle olursa kaş yapalım derken göz çıkar.
Askere gidecek yeni “Kısa Dönem” tertiplerinden “sosyal medya yöneticileri” bu işlerin başına verilerek işler kotarılmaya çalışılmaz diye umuyorum, çok mu hayalperestim acaba!
Öncelikle iletişim biriminde resmi bir kadro grubu oluşturulmalı, gerek özel üniversite kadrolarından, gerekse sektörün öncü ajanslarından yardım alınmalıdır. Çünkü sosyal medyada olmanın kendi içinde bir çok çapraşık kurallar ağı vardır. Eğer kendi hesaplarını koruyamaz, liseli çocuklara hackletirsen, ertesi gün yandaş gazetelere şu şekilde manşet olursun. “Daha hesaplarını koruyamıyorlar bir de ülkeye mi koruyacaklar!”
Hedef grupların, hatta hedef kişilerin olmalı… Aktif mi olacaksın, pasif mi? Bu sorulara kendi içinde cevap verilmelidir. Sosyal medya hesapları üzerinden tek yönlü iletişim ile paylaşımlarda bulunup alttaki yorumları dikkate almamakta bir iletişim şeklidir. Ama kimsenin önermediği bir şekil!
Antimilitarist kişiler sürekli taciz edecektir, zorunlu askerliğe karşı olanlar, hükümet politikalarına kızanlar ve daha fazlası… Bir partinin iletişimi gibi yönetilemez. Dünyada bunun bir çok örneği var. Ama bizim ülkemizde TSK’nın işi daha zor olacaktır. Bu yüzden profesyonel ellerin çokluğu başarıyı getirecek, hataları azaltacaktır. Yoksa bu açılan hesaplardan sonra kurum ağır yaralar alırsa kimsenin tahmin edemeyeceği sonuçlar doğurabilir.
Ben TSK’nın pasif olarak sosyal medya hesaplarını kullanacağını düşünüyorum. Yani klasik iletişim kanallarının bir yansıması olacaktır. Ki böyle olursa bir işe yaramayacaktır. Dünyamız algıların yönetildiği, bir twit mesajıyla itibarların yerle bir edildiği dönemi yaşıyor.
Dünyada ordular sosyal medyayı nasıl kullanıyor?
Amerikan Ordusu
Amerikan ordusunun Facebook’taki resmi sayfasını 3 milyonu aşkın kişi takip ediyor. Amerikan ordusunun hemen her biriminin beş yılı aşkın süredir başta Twitter ve Facebook olmak üzere birçok sitede resmi hesapları olduğu gibi üst düzey askeri yetkililer de sosyal medyayı oldukça aktif bir şekilde kullanıyor.
IŞİD’e karşı Amerika’nın öncülüğünde kurulan koalisyonun Irak ve Suriye’deki hedeflere yönelik gerçekleştirdiği hava saldırıları Twitter ve Facebook’tan düzenli olarak duyuruluyor. YouTube hesaplarından hedeflerin vurulma anını gösteren videolar paylaşılıyor. Orduya bağlı birimlerin gerçekleştirdiği faaliyetler, alınan kararlar, açıklamalar, tatbikatlar sosyal medyadan kamuoyuna duyuruluyor.
İsrail Ordusu
Sosyal medyayı aktif olarak kullanan bir diğer ülke ise İsrail. Sosyal medyayı 2008’in sonunda Gazze’ye yönelik “Dökme Kurşun Operasyonu”nda aktif olarak kullanmaya başlayan İsrail ordusunun (IDF) Facebook, Twitter, YouTube, Instagram’ın da içinde bulunduğu 30 sosyal medya sitesinde hesabı var. Altı farklı dilde yayın yapan hesaplar profesyonel ekipler tarafından yönetiliyor. Geçen yaz, Gazze’ye yönelik saldırılarında yine sosyal medyayı aktif olarak kullanan İsrail ordusu bu sefer karşısında Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nı buldu.
Kassam Tugayları, sosyal medya hesaplarından İsrail ordusunun propogandasına yanıt verdi. Gönüllü aktivistlerin de desteğiyle sosyal medyada kurulan ağ sayesinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı uluslararası bir kamuoyu oluşturdu. İsrail ordusu ile Kassam Tugayları sosyal medya hesaplarından zaman zaman direkt olarak da etkileşime girdi.
İngiliz Ordusu
İngiliz ordusu da uzun süredir sosyal medya sitelerinde aktif. Öyle ki, ordudaki işe alım ilanlarının paylaşıldığı özel bir Twitter hesabı dahi var. İngiliz ordusu, psikolojik operasyonlar yürütmesi ve bilgi tabanlı savaşlarda yer alması için sosyal medya uzmanı ‘Facebook savaşçıları’ yetiştirme kararı aldı. 77’inci Tugay adı verilen özel birim, sosyal medya ile arası iyi olan askerlerden oluşturulacak ve bin 500 kişilik bir özel kuvveti teslim edecek. 77’nci Tugay askerleri mobil cihazlardan 7/24 Facebook başta olmak üzere sosyal medyayı takip edecek. İngiliz ordusundan yapılan açıklamada, sosyal medya biriminin amacının ‘modern çatışma ve savaş yeteneklerini içereceği, şiddet içermeyen yöntemlerle modern savaş alanlarına etki etmek’ olduğu belirtildi.
Anlaşıldığı üzere TSK güç olarak yarıştığı bir çok ülkeden geç kalarak bu yarışa girmiştir. Kimi zaman yarışa sonradan girmek avantaj sağlar. Önemli olan profesyonel ve doğru adımlar atmaktır. Yukarıda anlatılan bir çok ordudan farklı olarak TSK çok aktif bir bölgede görev yapmaktadır. Anlık bilgilerin birinci ağızdan duyurulması çok önemliyken, acelecelik hataları da getirebilir. Dikkatli olmak, emin adımlarla yürümek gerek.
Ben ordumuza güveniyorum, yeter ki ehil insanlara emanet etsinler yürütülecek iletişim çalışmalarını!